Concertagenda

Op zaterdagavond 7 oktober 2023 zal in de Prinsekerk in Rotterdam Die Schöpfung van Joseph Haydn klinken. Wij zullen dit oratorium in volledige bezetting uitvoeren met het orkest Accademia Amsterdam dat speelt op historische instrumenten.

Solisten zijn

Martha Bosch (sopraan)

Martha Bosch studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hein Meens en Sasja Hunnego. Masterclasses volgde zij onder meer bij Margreet Honig, Johannette Zomer, Emma Kirkby, Nelly Miricioiu, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann en Christiane Oelze. Momenteel wordt zij gecoacht door Marjan Kuiper. Sinds 2016 vormt zij een vast liedduo met pianiste Laura de Lange.

​De jonge, heldere sopraan soleerde veelvuldig in de Matthäus Passion, Johannes Passion en Hohe Messe van Bach, Die Jahreszeiten van Haydn, Gloria van Vivaldi, Magnificat van Rutter, Requiem van Faure, Petit Messe Solennelle van Rossini, Requiem van Mozart, Ein Deutsches Requiem van Brahms en in diverse cantates van Bach en Telemann. Hierbij werkte zij samen met dirigenten als Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Bas Ramselaar, Nico van der Meel, Alfredo Bernardini en Ger Vos.

Sinds december 2016 zingt Martha regelmatig als soliste bij Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en met hen maakte ze een succesvol debuut op het Festival Bach in Leipzig 2018 met Bach Cantates.

Leon van Liere (tenor)

Leon van Liere studeerde klassiek zang bij Frans Huijts aan het Rotterdams Conservatorium, waarna hij zijn opleiding vervolgde bij Raymond Modesti en Brian Masuda. Momenteel wordt hij gecoacht door Marion van den Akker en Rudolf Piernay. Verdere lessen en masterclasses volgde hij bij onder meer Roberta Alexander, Carolyn Watkinson, Marcel Reijans, Paul Triepels, Margreet Honig, Alexander Oliver en Dennis O´Neill.

Als oratoriumzanger vertolkte hij soli in onder andere de Matthäus Passion en Johannes Passion van Bach, Messiah van Händel, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem en diverse missen van Mozart, Elias en Paulus van Mendelssohn, het Requiem van Verdi en Stabat Mater en het Requiem van Dvorak.

Berend Eijkhout (bas)

Na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij studeerde bij Frans Fiselier en Gerda van Zelm, zette Berend zijn studie voort bij Nadine Secunde en Peter Lockwood. Tegenwoordig krijgt hij les van Marcel Boone. Berend volgde hiernaast lessen en masterclasses bij Roberta Alexander, Luca Pisaroni, Hans Pieter Herman en Margreet Honig.

Berend heeft een uitgebreid concertrepertoire en is een veelgevraagd solist. Hij werkte onder andere samen met de volgende dirigenten: Jos van Veldhoven (Messiah in Tokyo, Weihnachtsoratorium in Osaka); Daniel Reuss (Ein Deutsches Requiem, Christus in Johannes-Passion met het Nederlands Kamerorkest), Antony Hermus (Die sieben Todsünden, met het Residentie Orkest); Ton Koopman (Hohe Messe, in het programma van het Boston Early Music Festival); Sander Teepen (Matthäus-Passion); Marcus Creed (Die Schöpfung, met het Koninklijk Conservatorium en het Orkest van de Achttiende Eeuw).

Accademia Amsterdam

De naam Accademia Amsterdam komt voort uit het 17de en 18de eeuwse Italië. In die tijd was een accademia een instelling waar men niet alleen musiceerde maar ook filosofeerde over kunst. Het ensemble werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. De musici zijn specialisten in het uitvoeren van Oude Muziek. Zij hebben hun ervaring opgedaan in beroemde ensembles als Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging, Currende en La Chapelle Royale.

Accademia Amsterdam is veelzijdig en treedt regelmatig op in festivals, in binnen- en buitenland. Het barokorkest verleent medewerking aan cantate-uitvoeringen, opera's en oratoria. Daarnaast is het ensemble te horen in het kamermuziekcircuit.
De concertmeesterplek wordt gedeeld door Jan Pieter van Coolwijk en Mariëtte Holtrop.

Het geheel staat onder leiding van dirigent Stephen Kavelaar.

Na zijn studie koordirectie in Rotterdam leidde Stephen Kavelaar meerdere concert- en kamerkoren. Hij trad op in enkele tv-uitzendingen en maakte cd-opnames van Bach’s Johannes Passion en de traditionele Christmas Carols. Hij realiseerde producties met (veelal a capella) muziek, van Italiaanse renaissancecomponisten als Monteverdi en Arcadelt tot en met muziek van de 20e eeuw van Stravinsky, Duruflé, Britten en Nederlandse componisten als Daan Manneke, Kees van Baaren en Hendrik Andriessen. Op vocaal gebied is hij gecoacht door Marianne Dieleman en Serena Jansen.

Kaartverkoop vanaf 18 mei


 

Klik hier voor de concerthistorie

 

 Fotogalerij

Generale repetitie 25 mei 2019, concert Grote Kerk Vlaardingen
Generale repetitie 25 mei 2019, Grote Kerk Vlaardingen
Concert 25 mei 2019, Grote Kerk Vlaardingen
Alicia Witarsa - pianiste, concert 25 mei Grote Kerk Vlaardingen
Solisten: Petra Stoute sopraan, Florieke Beelen alt, Leon van Liere tenor en Patrick Pranger bas. Alicia Witars vleugel, Dirk Luijmes orgel en Michel Poels dirigent
18 december 2019, Concertgebouw de Doelen Rotterdam Messiah G.F. Händel: Koor en Holland Symfonie Orkest
De Doelen 18 dec.2019: Lauren Armishaw, sopraan en Dave ten Kate, altus
De Doelen 18 dec.2019: Johan Sonneveld, dirigent - Lauren Armishaw, sopraan - Dave ten Kate, altus - Jan van Elsacker, tenor en Hans Christian Hinz, bas
Concert Johannes Passion, Grote Kerk Schiedam, 26 maart 2022